Het is maar dat je het weet!

hemel

Stom ambtelijk woordgebruik: probleemeigenaar

probleemeigenaar

Door het gebruik van het woord probleemeigenaar worden problemen ontmenselijkt

 

blassé-klets of verhullend taalgebruik

blassé-klets of verhullend taalgebruik

Ooit ving ik een gesprek op tussen twee tennisters op de tennisbaan. Hoe is het met je werk? Oh, was het antwoord 'I'm just between two jobs', oftewel mevrouw was gewoon werkloos. Gisteren ving ik weer zo'n mooi woord op. Vroeger had je kinderen die op school wat extra aandacht nodig hadden, later kregen deze kinderen een rugzakje. Nu wordt scholen gevraagd of ze deze kinderen een speciaal arrangement kunnen bieden.

Opmerkelijke tweets:"Sperziebonen met een identiteitscrisis. Land van herkomst: 'Nederland of Marokko..'

Sperziebonen met een identiteitscrisis.

Land van herkomst: 'Nederland of Marokko..'

 

Soms kijk ik 's-morgens in de spiegel en dan denk ik 'Mijn hemel, wanneer is dat allemaal gebeurd?"

jong en oudMijn uiterlijk was in mijn tienertijd echt belangrijk. Uren bestede ik aan het opmaken van mezelf. Inmiddels is het geen opmaken meer te noemen, het zijn meer restauratiewerken. Soms kijk ik 's-morgens in de spiegel en dan denk ik 'Mijn hemel, wanneer is dat allemaal gebeurd?" Daar helpt zelfs geen photoshopen meer aan. Gelukkig zijn er mensen die een meer doorleefd uiterlijk zeker zo mooi vinden al kunstmatig jong.

En zeg nu zelf, we worden allemaal iedere dag een dagje ouder, niemand heeft de eeuwige jeugd.

Hoge nood in Leeuwarden

wcMet enige regelmaat ga ik met de trein van Den Bosch naar Harlingen. Een prima verbinding. De rit van Utrecht naar Leeuwarden is een flinke zit. De toilet in de trein vind ik maar niets. De overstap in Leeuwarden is mijn vaste plasmoment. Dat ging prima, bij de stationsrestauratie was een toilet waar je voor 50 cent mocht plassen. Nadat de stationsrestauratie was verbouwd tot een koffiebuffet ging dat niet meer. Met het verdwijnen van deze gezellige restauratie verdween ook de toilet.

Alles voor geld zullen we maar zeggen. De behoefte aan een toiet bleef en er kwam een nieuwe hypermoderne zelfreinigende uitvoering met een bijzonder nieuwtje. Een toiletmevrouw of mijnheer drukt de winst. Dus werd er iets nieuws bedacht. Op de deur verscheen een hele handleiding. Je stuurt eerst een SMS-je naar een nummer, dan krijg je een code terug. Die tik je in de deur. Dan gaat de deur open, inmiddels is 50 cent van je beltegoed afgeschreven en kun je plassen. Maar... niet iedereen snapte dit en mensen met hoge nood wilde nog wel eens voordringen. De deur wist dan niet altijd even goed welke code hij moest ontvangen. Uiteindelijk zijn er toiletten bijgekomen met een muntapparaat. Nu houdt iedereen de deur voor elkaar open. De SMS toilet gebruikt bijna niemand meer. Een gewone gezellige toiletmevrouw of toiletmijnheer is zo gek nog niet. 

Inmiddels hebben alle SMS-toiletten muntautomaten. Experiment mislukt. Op hoger niveau is besloten alle toiletmevrouwen en-mijheren te vervangen door automatische deuren. De stations worden er niet gezelliger op. Uiteindelijk gaat er ook belangrijke sociale controle verloren. Daar denken ze niet aan in die directiekamers; dat lossen ze op met extra camera's.

Uitwas van de participatiemaatschappij: een stratenvegende stratenveger

stadsreinigerDit verhaal gaat over Harry. Harry werkt al jaren tot volle tevredenheid bij de stadsreiniging. Hij heeft het er naar zijn zin. In al die jaren dat hij hier nu werkt was hij zelden ziek en kwam hij zelden te laat. Op zeker moment besluit de gemeenteraad van Den Haag dat er op stadsreiniging best bezuinigd kan worden. De bewoners van de stad kunnen wel een handje helpen en de personeelsbezuiniging schept ook ruimte voor werkervaringsplaatsen voor bijstandstrekkers. Harry [50] verliest zijn baan en krijgt WW. Hij solliciteerd bij de stadsreiniging in Rotterdam in Zoetermeer, in Delft. Ook probeert hij terug te komen bij de stadsreiniging in Den Haag. Hij wordt steeds afgewezen omdat hij te oud is. Steeds vaker ziet hij ploegen met werklozen en groepen jongeren van HALT die 'zijn' werk doen. Na 3 jaar krijgt vervalt hij in de bijstand toch 400 euro minder dan zijn oude salaris. Met 3 kinderen hebben ze het niet breed. Inmiddels heeft onze koning in de troonrede de participatiemaatschappij afgeroepen. Van mensen in de bijstand wordt verwacht dat zij iets terugdoen voor de maatschappij. Harry krijgt een oproep. Tot zijn verbazing krijgt hij een plaats toegewezen bij de stadsreiniging. Harry doet nu hetzelfde werk als 3 jaar geleden, maar dan wel voor 400 minder. Het is geen reguliere baan, maar een 'werkervaringsplaats' om arbeidsritme op te doen....
Hij krijgt dus en minder salaris en heeft slechtere arbeidsvoorwaarden  [geen pensioenopbouw].Waar hij wel blij mee is is het weerzien van zijn oude collega's Dat noemt de VVD nu participatiemaatschappij, het woord is mooi, de praktijk kan het daglicht niet verdragen.

inspiratiebron

Joomla SEF URLs by Artio

Zoek & boek uw vakantie

Winkelbeter op Facebook

winkelbeter op Facebook-agenda