Utøya 22. juli

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven. Vijfhonderd jongeren op zomerkamp van de Noorse zusterpartij van de PvdA op het eiland Utøya werden aangevallen door een zwaarbewapende rechtsextremist. De moorddadige aanval eiste het leven van 69 mensen. Het was een trauma dat Noorwegen tot in de kern raakte, en nog steeds doet. De 19-jarige Kaja brengt een paar dagen door op het eiland met haar jongere zus Emilie. De twee maken ruzie omdat Emilie niet in de stemming is voor het kamp en absoluut geen zin heeft om naar de barbecue te gaan. En dus eindigt Kaja alleen. Dan wordt plots het eerste schot gehoord.

Netflix kijktip: Kijktip: NSU: German History X

In Nederland macheren met enige regelmaat extreemrechtse groepen door de straten: deNVU, Pegida en de PVV. Na de val van de Berlijnse muur in Duitsland was het daar niet anders. Een drietal jongeren onder hen radicaliseerden en vormde de NSU. De NSU pleegde vermoedelijk tien moorden in Duitsland. De driedelige gedramatiseerde documentaires 'Mitten in Deutschland': doet een goede poging de raadsels rond de neonazi terreurcel te ontrafelen.De harde kern van de NSU bestond uit Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos en Beate Zschäpe. Zij worden ervan verdacht tussen 2000 en 2011 tien moorden, een reeks bomaanslagen en bankovervallen te hebben gepleegd in Duitsland. Hun slachtoffers waren meestal Duits-Turkse middenstanders. En een slachtoffer was een Duitse politieagente. In 2011 pleegden de beide Uwes na een bankoverval zelfmoord. Toen ook verscheen een filmpje waarin de NSU zich bekendmaakte en alle moorden en andere aanslagen opeiste. Tot dat moment gingen de autoriteiten, en de media, ervan uit dat die moorden te maken hadden met afrekeningen in de Turkse onderwereld. De zogeheten ‘Dönermoorden’ kwamen in een schril daglicht te staan van vooringenomenheid en rechtstreeks racisme bij de Duitse opsporingsdiensten. Maar bovendien bleek al snel, en daarover gaat het derde deel van deze serie gedramatiseerde documentaires, de betrokkenheid van de veiligheidsdiensten van verschillende bondstaten. Die hadden het recherchewerk op cruciale momenten geblokkeerd, om eigen informanten te beschermen. Zodoende had het drietal redelijk ongestoord al die jaren hun werk kunnen doen.De driedelige gedramatiseerde documentaires 'Mitten in Deutschland' is onder de Amerikaanse titel "NSU: German History X".Te zien op Netflix

The day after tommorow

The day after tommorow is vooral een spannende rampenfilm. De opwarming van de aarde wordt als uitgangspunt genomen. Die opwarming loopt niet af met een sisser, maar het loopt volkomen uit de hand.  Erg realistisch is het niet. Thierry Baudet zal zeggen allemaal bangmakerij. Bangmakerij is het ook weer niet, het is gewoon een spannende rampenfilm. Niet meer en niet minder. Weerdeskundige Jack Hall waarschuwt met weinig succes voor de invloed die de opwarming van de aardbol zal hebben op het klimaat. Wanneer het noordelijk halfrond van de planeet daadwerkelijk het slachtoffer wordt van tornado's, overstromingen en gigantisch lage temperaturen wordt hij eindelijk serieus genomen. Terwijl het zuiden van Amerika in aller ijl wordt geëvacueerd, wordt de noorderlingen geadviseerd binnen te blijven, en op het beste te hopen. Hall besluit naar het noorden af te reizen om hier zijn zoon te vinden, die samen met enkele medestudenten gestrand is in een bibliotheek. De film is het bekijken meer dan waard, al duurt hij soms net te lang.

#Netflix #filmtip : Braveheart

Aan het einde van de 13e eeuw wordt William Wallace's grote liefde wordt vermoord door de Engelsen. Dat maakt dat hij in verzet komt leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Hij strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden van de Engelsen. Een prachtige bijna 3 uur durende film. Niet geweldloos, soms bloedig, maar wel mooi.

 

Mudbound

Twee mannen keren terug uit de Tweede Wereldoorlog om te werken op een boerderij op het platteland van Mississippi, tijdens de oorlog speelde kleur geen rol. Maar in Mississippi is rascisme nog volop aanwezig. Het zorgt voor harde confrontaties met de blanke elite. Een mooie film die laat zien hoe idioot rascisme is.

#Netflix #filmtip : 12 Years a Slave

 
Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Mooie verfilming van een waargebeurd verhaal over een vrij man die ineens een andere naam krijgt en een slaaf wordt. Je ziet hoe het met hem gaat, wat hij moet doorstaan en zijn angst. De film neemt zijn tijd, wat prachtig is.Goed gespeeld. Fantastische film die de slavernij op indrukwekkende en nietsontziende wijze laat zien.  

Zoek & boek uw vakantie